Ondernemersvereniging steunt project Micro:bits
Kinderen op de Mortelse basisschool Kleinerf leren spelenderwijs programmeren dankzij een project met Micro:bits. De Micro:bit is een soort mini-computer, een educatief hulpmiddel dat jonge mensen meer wegwijs kan maken in de digitale technologie. Op vrijwillige basis zijn ouders Arthur Boosten en Désirée Renders enige tijd geleden begonnen om enkele kinderen van Kleinerf kennis te laten maken met dit fenomeen. Ondernemersbelang De Mortel heeft in zijn algemene ledenvergadering besloten om dit initiatief te gaan ondersteunen door 30 Micro:bits aan te schaffen.
Het apparaatje is eenvoudig en veelzijdig in het gebruik. Uitstekend om een begin te maken met het leren programmeren van computertaal, maar daarnaast geschikt voor vele toepassingen. Je kunt er een robot mee besturen, een game mee starten of boodschappen laten zien door middel van de LED-lichtjes die op de Micro:bit zitten. De creativiteit wordt er ook zeer mee gestimuleerd en dat is mede reden geweest voor de Britse omroep BBC om elke leerling van groep 7 in Engeland een Micro:bit te schenken. Ook in Nederland wint het project aan belangstelling. En vanaf nu zijn ze dus ook door de Mortelse kinderen van groep 6, 7 en 8 te gebruiken.
Ondernemersbelang De Mortel ziet het belang van programmeren in, voor de banen van de toekomst. Jeroen Gerrits: “ Als ondernemer van een web development bedrijf ben ik erg blij dat we vanuit de ondernemersvereniging het programmeurs vak al op jonge leeftijd kunnen promoten. Programmeren is een manier van denken die grote en complexe vraagstukken kan tackelen. De automatisering gaat snel. Veel banen bestaan nog niet eens, maar met de juiste skills ben je daar wel klaar voor. Daarnaast merken we dat er op dit moment een sterk tekort is aan programmeurs, onder andere doordat de opleiding Applicatie Ontwikkeling pas een aantal jaar bestaat. Dus hoe eerder leerlingen in aanraking komen met het vak, hoe eerder ze erachter komen of ze programmeren leuk vinden en voor deze richting kunnen kiezen.”
Wellicht worden kinderen door middel van de Micro:bit dus gestimuleerd om in deze richting te denken. Los daarvan steken de leerlingen er altijd iets van op (iedereen krijgt in elk vak wel met computers en computertaal te maken) en is er ook nog het creatieve element. Zowel de leerlingen als de ondernemers in De Mortel plukken uiteindelijk de vruchten van deze actie. Vandaar dat in de ledenvergadering het besluit snel en unaniem werd genomen om het initiatief van Arthur Boosten te steunen door aankoop van de Micro:bits.
Meer informatie over Micro:bits is te vinden op microbit.org/nl